MOXO zaskakuje spektakularnym, najwyższym w Polsce barem (8 m wysokości i 12 m szerokości).
Podobnie jak restauracja bary MOXO biją w rytmie Nikkei czyli zjawiskowej fuzji dwóch światów. Zgrabna hybryda pięknych tradycji Peru i Japonii, będąca owocem wydarzeń ekonomicznych XIX wieku. Wówczas do Ameryki Południowej trafiły rzesze mieszkańców kraju kwitnącej wiśni, przywożąc ze sobą tradycje kulinarne, które naturalną drogą wzbogaciły kuchnię peruwiańską. Kulinarną podróż MOXO uzupełnia autorska karta koktajli, również inspirowana filozofią przenikania się dwóch potężnych kultur. Nasze najważniejsze koktajle bazują na oryginalnych składnikach prosto z Japonii oraz Peru.
MOXO COCKTAIL MENU
TREASURES OF PERU
PISCO SOUR – 45 ,-
słodko kwaśny – gronowy – gładki
Pisco z Peru ze szczepu Quebranta – Inca Bitters – cukier – limonka – białko z kurzego jaja (dostępna wersja z Aquafaba) – winogronowe tanghulu
PISCO PUNCH – 55 ,-
owocowy – słodko kwaśny – orzeźwiający
Pisco z Peru ze szczepu Quebranta – Prosecco Lido DOC Brut- cytryna – ananas
MOXO NIKKEI SIGNATURES
SANTO – 55 ,-
wytrawny – aromatyczny – głęboki
Woodford Reserve Bourbon – słony karmel – sherry mix – kakao – moxo aromatic mix Palo Santo – goryczkowe esencje
EMOLIENTE – 45 ,-
Pobudzający – orzeźwiający – soczysty
Gin Roku – jamajski rum wysokoprocentowy – genmaicha – yerba mate – cytrusy
FLAMINGO – 40 ,-
półwytrawny – cytrusowy – aromatyczny
Havana 3 YO Rum – cachaca – yuzu – liście makrutu – bergamotka – guava – cytrusy
CHILLCANO – 50 ,-
owocowy – kwiatowy – subtelnie drapieżny
Shōchū – liczi – trawa cytrynowa – róża – imbir
NUEZ – 60 ,-
wytrawny – głęboki – orzechowy
Hennessy V.S. – Inca Bitters – rum czekoladowy – słodki wermut – orzech laskowy – sezam
LOTO ORO – 45 ,-
orzeźwiający – cytrusowy – herbaciany
Chivas Regal 12 YO – galangal – kombucha – lapsang souchong – mandarynka
RITUAL – 60 ,-
słoneczny – temperamentny – owocowy
Cimarron Tequila – Absynt – umeshu z zieloną herbatą – ogórek – kompot z japońskich brzoskwiń – limonka
Umeshu – napój alkoholowy, wytwarzany poprzez macerację owoców ume, w shōchū z dodatkiem cukru.
BUSHIDO – 50 ,-
Gładki – aromatyczny – owocowy
Sake Dewazakura Kaho – Ostoya Vodka – melon – wasabi – cytrusy – tymianek cytrynowy – milk oolong – mięta
CLASSIC ART OF COCKTAIL
VODKA SOUR – 35 ,- / WHISKY SOUR – 35 ,-
słodko kwaśny – kultowy – gładki
Ostoya Vodka / Chivas Regal 12 YO – cukier – cytryna – białko z kurzego jaja (dostępna wersja z Aquafaba) – gorzkie esencje
PORN STAR MARTINI – 48 ,- / PORN STAR MARTINI ROYALE 95 ,-
sprośny – soczysty – słodko kwaśny
Ostoya Vodka / Belvedere Vodka – Prosecco Lido DOC Brut / Moët & Chandon Brut Imperial – wanilia – limonka – marakuja
OLD FASHIONED – 40 ,-
klasyka tematu – wytrawny – stylowy
Woodford Reserve Bourbon – cukier – gorzkie esencje – olejki pomarańczowe
VIEUX CAREE – 65 ,-
rodem z Nowego Orleanu – wytrawny – intensywny
Hennessy V.S. – Woodford Rye Whiskey – słodki wermut Carpano Antica Formula – likier benedyktyński – nowo orleańska gorycz – klasyczna gorycz
NUCLEAR DAIQUIRI – 60 ,-
mocny – słodko kwaśny – ziołowe tło
Chartreuse Verte – jamajski rum wysokoprocentowy – karaibski likier korzenno cytrusowy (Falernum) – limonka – cukier
NEGRONI – 40 ,-
aperitif doskonały – wytrawny – botaniczny
Gin Roku – Słodki wermut Dolin – Campari
MODERN JUNGLE BIRD – 40 ,-
soczysty – karaibski – owocowy
Havana 7 YO – Aperol – ananas – limonka – cukier
TOMMY’S MARGARITA – 40 ,-
piękna wariacja na temat margarity
Cimarron Tequila Blanco – agawa – limonka
BOULEVARDIER – 55 ,-
wytrawny – klasyk z Paryża – głęboki
Woodford Reserve Bourbon – Carpano Antica Formula – Campari
DARK ’N’ STORMY – 45 ,-
orzeźwiający – subtelnie pikantny
Gosling’s Black Seal Rum – limonka – cukier – gorzkie esencje – Fentiman’s Ginger Beer